Recenzja książki: „Cukier, Sól, Tłuszcz” – M. Moss

Cukier, Sól, Tłuszcz – 3 filary przemysłu wysoko przetworzonej żywności. Są to składniki, które są niezwykle groźną bronią w rękach wielkich koncernów spożywczych. Mają one wielki wpływ na uczucie łaknienia, sprawiając, że wiele osób ma problem z niepohamowaną konsumpcją. Wielkie firmy doskonale zdają sobie sprawę z mocy połączenia tych 3 składników. Opłacani przez nich naukowcy pracują w laboratoriach nad tym, by stworzyć idealną recepturę, której nie oprze się żaden konsument. Ich głównym celem jest stworzenie produktu, który osiągnie tzw. „poziom błogości”. Jest to optymalne połączenie składników (zwłaszcza cukru), wprowadzające organizm ludzki w błogostan. Aby stworzyć idealny produkt naukowcy korzystają z zaawansowanej technologii, posługując się wzorami matematycznymi, które mają im pomóc w przekonaniu klienta do zakupu ich produktu. Jak widać, nic nie jest dziełem przypadku. Wszystko jest perfekcyjnie przygotowane. Konsument ma nikłe szanse w tej nierównej walce. Zapraszam Was wszystkich na recenzję książki Michaela Mossa: „Cukier, Sól i Tłuszcz”, wydanej przez wydawnictwo Galaktyka.

Michael Moss, autor wyróżniony prestiżową Nagrodą Pulitzera zabiera nas w obłudny świat wysoko przetworzonej żywności, gdzie wszystkie działania nastawione są na jak największy zysk. Autor w swej książce ukazuje nam jak funkcjonują wielkie koncerny spożywcze (PepsiCo, Coca-Cola Company, Kraft Foods, Kellogg Company), które sterują upodobaniami żywieniowymi większej części społeczeństwa światowego. Stosując nieczyste zagrania producenci walczą oto, by zagarnąć większy kawałek tortu. Gra toczy się o naprawdę duże pieniądze, więc firmy robią wszystko, by przekonać do siebie klientów, nie zwracając uwagę na zdrowie konsumentów. Niestety taka polityka sprawia, że społeczeństwo płaci za to bardzo wysoką cenę. Nadmierna konsumpcja śmieciowego jedzenia niesie za sobą bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Najpoważniejszym skutkiem takiego trybu życia jest oczywiście otyłość, która jest uważana obecnie za jedno z największych zagrożeń cywilizacyjnych, przyczyniająca się m.in do cukrzycy, nadciśnienia, reumatyzmu, czy też miażdżycy.

Michael Moss na łamach swej  książki prowadzi własne śledztwo, ukazujące nieczyste zagrania amerykańskich gigantów, którzy zupełnie nie liczą się z opinią publiczną. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że rząd stoi po stronie producentów, a nie konsumentów. Światowa Organizacja Zdrowia powinna stać na straży zdrowia publicznego, ale tak niestety nie jest, gdyż lobbyści  odgrywają kluczową rolę w Stanach Zjednoczonych. Jak nie wiadomo o co chodzi – to chodzi o pieniądze. Na całe szczęście mamy coraz bardziej świadome społeczeństwo, które powoli zdaje sobie sprawę z konsekwencji zdrowotnych spożywania w nadmiarze śmieciowego jedzenia. Czy jesteśmy w stanie odwrócić tę zgubną tendencję? Wg. danych do 2050 roku 80%  społeczeństwa światowego będzie otyłe. Myślę, że będzie to naprawdę trudne zadanie, gdyż ludzie żyją coraz szybciej. Nie mamy czasu na przygotowanie pełnowartościowych produktów, stołując się na mieście. Niby mamy większą świadomość żywieniową, ale często ta wiedza nie idzie w parze z praktyką.

Książka została podzielona  na 3 części. W każdej z nich autor dogłębnie opisuje poszczególny składnik. Michael Moss jest dziennikarzem śledczym, więc bardzo wnikliwie analizuje problemy poruszone na łamach swej książki. Odbywa wiele rozmów z czołowymi przedstawicielami wielkich koncernów, więc informacje przekazywane są z pierwszej ręki. Myślę, że po lekturze: „Cukier, Sól, Tłuszcz” niejeden z Was otworzy oczy na brudną politykę przemysłu żywieniowego. Jeśli interesujecie się Stanami Zjednoczonymi, przemysłem spożywczym, wielkimi koncernami żywnościowymi to ta książka będzie dla Ciebie strzałem w dziesiątkę. Dla mnie osobiście jest to jedna z lepszych pozycji na rynku, która wyczerpuje temat w 100%, nie pozostawiając żadnych złudzeń. Książka warta przeczytania.

Komentarze