Chleb Pełnoziarnisty

Dzisiaj mamy dla Was świetny chlebek pełnoziarnisty, który warto włączyć w skład swojej diety. Świetnie smakuje, no i rzecz jasna – wiemy co w nim siedzi. Dla mnie niekwestionowana bomba!

Składniki:
– 1kg. mąki żytniej razowej
– 1 szklanka mąki orkiszowej
– 1 szklanka otrąb żytnich
– 1 i 1/2 łyżka soli
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka siemienia lnianego
– 100g słonecznika
– 1 litr wody
– 2,3 łyżki zakwasu (trzymać go w lodówce – może stać do 2 tygodni)

Noeasu2

Przygotowanie:

1. Suche składniki wymieszać razem.
2. Dodać zakwas i wodę, dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką.
3. Odstawić w misce na 2 godziny.
4. Odłożyć zakwas do słoiczka (2-3 łyżeczki) i wstawić do lodówki na następny wypiek.
5. Przełożyć ciasto do 2 foremek (25 cm x 11 cm) wysmarowanych tłuszczem (smalec, masło) i posypanych otrębami. Może być sam tłuszcz.
6. Odstawić na 10-12 godzin.
7. Nagrzać piekarnik na 180* C. Włożyć chleb i piec około 60 minut.

Noeasu2

Komentarze