Chlebek bananowo-marchewkowy

Ostatnio naszła mnie ochota na coś słodkiego a jednocześnie nie przepełnionego cukrem i tłuszczami trans. Znalazłem standardowy przepis w Internecie i pozmieniałem w nim pewne składniki na zdrowsze zamiennik. Efekt bardzo mnie zadowolił, zjadłem prawie cały sam 😉 Rezultat poniżej.

Składniki:
Na ciasto:
– 190 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej
– 60 gramów płatków owsianych górskich
– 2 dojrzałe banany (ok 240 gramów)
– 60 gramów ksylitolu
– 1 jajko
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 2 łyżki oleju kokosowego (ok 50 gramów)
– 3 duże marchewki (ok 200 gramów)
– 80 ml mleka (lub mleka roślinnego)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 łyżeczki soli

Na polewę:
– 20 gramów nerkowców
– 110 gramów twarogu sernikowego
– 40 gramów ksylitolu
– szczypta cynamonu
– 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii

Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia (o podstawie ok 17x8cm i wysokości 7cm) przesmaruj olejem kokosowym.

W dużej misce przemieszaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól. W średniej misce połącz rozgniecionego banana, ksylitol, jajko oraz ekstrakt wanilii, do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj olej kokosowy oraz mleko, a następnie startą marchewkę. Dodaj mokre składniki z średniej miski do dużej miski i je dokładnie połącz.

Przenieś całość do formy do pieczenia, wstaw do piekarnika na ok 50 minut. Możesz sprawdzić czy chlebek jest gotowy poprzez wciśnięcie wykałaczki, powinna wyjść sucha i czysta.

Gdy gotowe, odstaw ciasto do przestygnięcia (wyjmij z formy). Połącz składniki na polewę (poza orzechami), bardzo pomocny w tym będzie robot kuchenny, składniki mają być bardzo dobrze połączone, całość ma mieć kremową konsystencję. Posmaruj górę chlebka, posyp orzechami i gotowe.

Makro:
Kcal: 2165
Białko: 60,8 g
Węglowodany: 329,3 g
Tłuszcze: 81,9 g

Makro (1 porcja):
Kcal: 216,5
Białko: 6,8 g
Węglowodany: 32,9 g
Tłuszcze: 8,2 g

Komentarze