Ciasto jaglane z jabłkiem

Ciasto bez dodatku białego cukru, mąki pszennej i nabiału? Bardzo proszę. Tym razem na warsztat wziąłem kaszę jaglaną jako podstawę naszego wypieku. Cukier zamieniłem na ksylitol, mąkę pszenną na bezglutenową mąkę ryżową (oczywiście jeśli nie macie z glutenem problemów to nie musicie się tą zamianą szczególnie przejmować). Przygotowanie ciasta jest proste i nie zabiera dużo czasu.

Skład:
– 200 gramów kaszy jaglanej
– 600 mililitrów mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
– 1 łyżka miodu
– skórka z 1 limonki
– 75 gramów oleju kokosowego
– 3 jajka kurze
– 60 gramów ksylitolu (jeśli lubicie bardzo słodkie ciasto, dajcie więcej)
– 40 gramów mąki ryżowej
– 2 jabłka (w tym jedno jako dekoracja)
– łyżeczka proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli, opcjonalnie ekstrakt wanilii

Przygotowanie:
W garnuszku podgrzej mleko, miód, olej kokosowy oraz startą skórkę z limonki. Gdy mleko będzie bardzo gorące wsyp kaszę jaglaną. Gotuj przez ok 30 minut, by kasza wchłonęła cały płyn. Należy mieszać dość często, szczególnie przy końcu, gdy zostanie niewiele mleka.

W mikserze rozbij jaja z ksylitolem, mieszaj około 10 minut aż dobrze się połączą. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz ekstrakt wanilii . Na końcu dodaj wystudzoną zawartość garnuszka. Wszystkie składniki dobrze przemieszaj.

Jedno z jabłek obierz i pokrój na cieniutkie plasterki za pomocą krajalnicy do warzyw lub ręcznej obieraczki (taką jak do obierania ziemniaków). Dodaj do miksera i przemieszaj.

Tortownicę przesmaruj masłem. Użyłem formy o średnicy ok 25 centymetrów. Przelej zawartość miksera do środka, mniej więcej wyrównaj do poziomu. Drugie jabłko potnij na plastry i układaj ruchem koncentrycznym od zewnątrz do środka. Brzmi skomplikowanie, ale wzór widać na jednym ze zdjęć ; )

 

Wsadź do rozgrzanego piekarnika, 170 stopni przez około 50 minut. Pod koniec wsadź wykałaczkę do środka, powinna być sucha, to znak, że ciasto jest gotowe.

Makro (całość):
Kcal: 2175
Białko: 46,7 g
Węglowodany: 302,3 g
Tłuszcze: 98 g

Makro (1 porcja):
Kcal: 217,5
Białko: 4,6 g
Węglowodany: 30,2 g
Tłuszcze: 9,8 g

Komentarze