Ciasto marchewkowo-truskawkowe

Dzisiaj mamy dla Was bardzo smaczne i niskokaloryczne ciasto. Robi się je bardzo łatwo, ze składników ogólnie dostępnych.

Składniki (na 2 porcje):

– 80 g mąki pełnoziarnistej
– 150 – 200 g marchewki
– 1 całe jajo
– 1 białko
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 200 g twarożku homogenizowanego, chudego 0%
– 150 g truskawek
– 1 łyżka żelatyny
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 – 2 krople rumowego aromatu do ciasta
– 1 kropla aromatu waniliowego
– cynamon
– słodzik

Ciasto marchewkowo-truskawkowe 1

Przygotowanie:

Żółto łączymy ze słodzikiem, przepis zaleca ok. 10 tabletek, dodajemy olej, zblendowaną marchewkę i aromat rumowy. Z dwóch pozostałych nam białek ubijamy pianę i łączymy delikatnie z masą marchewkową. Im delikatniej to zrobimy tym bardziej puszyste powinno być ciasto. Kolejno dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Przekładamy do foremki (najłatwiej w silikonowej, można fajne komplety dostać np. na Allegro). Pieczemy 50 minut w temperaturze 170C, należy co jakiś czas zerkać, każdy piekarnik inaczej piecze. Upieczone ciasto odstawiamy aż przestygnie.

Twarożek mieszamy ze słodzikiem (5 tabletek; jeśli kupiliśmy już słodzony – np. waniliowy, to nie dodajemy ani słodzika, ani aromatu), aromatem waniliowym oraz rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatyną (nie za dużo wody, żeby całość „nie pływała”). Truskawki blendujemy/rozgniatamy/drobno kroimy (do wyboru).

Ciasto kroimy na 2 części, spodnią odkładamy do formy. Na górę kładziemy truskawki, następnie drugą część ciasta,zaś na samą górę masę z twarożku. Przyprawiamy cynamonem. Odstawiamy do lodówki aż żelatyna zgęstnieje.

Ciasto marchewkowo-truskawkowe_2.0

Kaloryczność (1 porcji): 297 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 38 g

Przepis podpatrzyliśmy u Jacka Bilczyńskiego, trochę go zmieniliśmy ; ) Link tutaj.

Komentarze