Fit Panna Cotta

Długo za mną chodził ten deser, foremki do niego leżały w szafie z miesiąc ; ) W końcu musiał się pojawić. Jest bardzo prosty, nie wymaga skomplikowanych sprzętów (zamiast foremek można użyć szklanki i prosto z niej jeść). W wersji oryginalnej używa się tłustej śmietanki, ja zamieniłem ją na mniej kaloryczne odpowiedniki, podobnie z cukrem. Przepis na 4 porcje.

Skład:
– 250 mililitrów mleka
– 250 mililitrów mleczka kokosowego
– 30 gramów ksylitoli
– 20 gramów syropu klonowego (2 łyżki)
– laska wanilii (opcjonalnie)
– 1,5 łyżki żelatyny

Polewa
– 200 gramów malin
– 15 gramów ksylitolu
– 2 łyżki wody

Przygotowanie:
Mleko oraz mleczko kokosowe wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy syrop klonowy oraz ksylitol, opcjonalnie laskę wanilii (przecinamy wzdłuż i otwieramy). Całość doprowadzamy niemal do wrzenia (uważamy bo może wykipieć).

Do miseczki z niewielką ilością ciepłej, ale nie gorącej wody, dodajemy żelatynę i rozpuszczamy ją. . Gdy nie będziemy mieli już żadnych grudek, wlewamy całość do podgrzanej zawartości rondelka i dobrze mieszamy. Jeśli mieliśmy laskę wanilii to wyciągamy ją i nożem zeskrobujemy resztę nasion.

Czekamy aż całość ostygnie nieco i przelewamy do foremek (nie czekajcie za długo bo płyn zacznie tężeć). Po osiągnięciu pokojowej temperatury wkładamy na noc do lodówki (parę godzin powinno wystarczyć, ale ja nie lubię ryzykować)

Polewę można przygotować od razu bądź dopiero na drugi dzień. Maliny wraz z wodą zagotowujemy w garnuszku. Dodajemy ksylitol. Musimy gotować tak długo, aż maliny zmiękną i zaczną się rozpadać. Dla uzyskania odpowiedniej gęstości czekamy aż odparuje zbędna woda cały czas mieszając. Ja dla przyspieszenia procesu zblendowałem całość po zagotowaniu. Dosładzamy ksylitolem. Warto całość przepuścić przez sitko by pozbyć się pestek malin. Deser wykładamy na talerz i dodajemy polewę.

Makro (całość):
Kcal: 815
Białko: 15,2 g
Węglowodany: 87,7 g
Tłuszcze: 51,9 g

Makro (1 porcja):
Kcal: 204
Białko: 3,8 g
Węglowodany: 22 g
Tłuszcze: 13 g

Komentarze