Jajko w koszulce ze szparagami z sosem holenderskim

Tym razem chciałem się podzielić przepisem na śniadanie białkowo tłuszczowe. Wiele osób pyta nas o przykład takich potraw. W moim przypadku takie śniadanie pozostawia dłużej uczucie sytości i nie sięgam po przekąski. Oczywiście wszyscy jesteśmy różni, musicie na sobie przetestować.

Wciąż mamy sezon na szparagi, więc nie powinniście mieć problemu z kupieniem. W moim przepisie mamy jajko w koszulce, ale dla uproszczenia możecie je po prostu usadzić i też będzie dobrze. Jeśli nie macie czasu ani ochoty robić sosu holenderskiego, dodajcie sobie np. masła klarowanego, podbije kaloryczność posiłku.

Skład:

– 1 jajo kurze
– garść szparagów
– szczypiorek
– sół i pieprz

sos holenderski:
– 1 żółtko jaja
– 25 gramów roztopionego masłą
– odrobina soku z cytryny
– sól i pieprz

Przygotowanie:

Sos holenderki:
Masło roztopić w rondelku i na chwilę odstawić. Żółtko podgrzane do temperatury pokojowej ubić na pianę wraz z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Nie przestająć ubijać dodajemy stopniowo roztopione masło. Jeśli konsystencja zacznie się robić zbyt rzadka, nie musimy wlać całego masła.

Jajko w koszulce:
Gotujemy wodę w większym garnku, można dodać łyżkę lub dwie octu lub soku z cytryny. Jajko powinno być w temperaturze pokojowej. Jedną z metod jest rozmieszanie wody łyżką by powstał mały wir pośrodku i własnie tam wbicie jaja. Można sobie wcześniej wbić do miseczki, jest łatwiej. Jest jeszcze sposób, w którym jajko gotujemy w folii spożywczej, jeśli jesteście zainteresowani to piszcie, podlinkuje.

Jeśli nie macie ochoty na zabawę, zróbcie jajo sadzone.

Szparagi:
Jeśli macie świeże (ja użyłem akurat ze słoika) to dobrze je umyjcie, odłamcie grube końce łodyg i gotujcie ok. 10 minut (zielone szparagi, białe gotujemy ok 15 min.) Zerkajcie do nich i sprawdzajcie widelcem czy nie stają się za miękkie.

Wykładamy na talerzu jak na zdjęciu, polewamy sosem holenderskim i przyprawiamy.

Makro (1 porcja):
Kcal: 350 kcal
Białko: 12 g
Węglowodany: 1 g
Tłuszcze: 33 g

Komentarze