Kurczak duszony w warzywach

Kurczak duszony z warzywami, klasyk w diecie prawie każdej osoby uprawiającej sporty siłowe, no bo kto nie jadł kurczaka z ryżem? Danie to włączyłem w swój plan żywienia i nie żałuję, naprawdę smakuje wybornie. Polecam.

Skład:
– 400g Pomidory z puszki
– 300g Filet z piersi kurczaka
– 200g Pieczarek
– 200g Cukini
– 100g Ryż biały
– 100g Cebula    
– 100g Marchew   
– 10g Oliwa z oliwek
– Sól, Pieprz
– Oregano, Mielona słodka papryka, kurkuma

Przygotowanie:
Pokrojonego w kostkę oraz przyprawionego fileta z piersi kurczaka obsmażamy na oliwie z oliwek, aż do zarumienienia. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, marchew, pieczarki oraz cukinię, dusząc warzywa na patelni przez ok. 5 minut. Na samym końcu zalewamy wszystko pomidorami z puszki i znów dusimy pod przykryciem na małym ogniu (15 minut). Zjeść z ugotowanym ryżem. Smacznego

Makro (całość):
Kcal: 1014
Białko: 87 g
Węglowodany: 117 g
Tłuszcze: 22 g

Makro (1 porcja):
Kcal: 507
Białko: 43.5 g
Węglowodany: 58.5 g
Tłuszcze: 11 g

Komentarze