Malinowa kanapka

Ten deser zjadłem mniej więcej w dobę od zrobienia ; ) Przypomina mi Kinder mleczną kanapkę, mniej więcej w coś podobnego celowałem. Uwaga, słodkie i wciągające! Biorąc pod uwagę, że jeden kawałek to 286 kcal… trzeba się pilnować!

Skład:
– 170 gramów malin
– 90 gramów ksylitolu (80+10)
– 100 gramów masła
– 120 gramów dobrej jakości gorzkiej czekolady
– 2 jaja kurze
– 90 gramów mąki pszennej
– 90 gramów mleczka kokosowego
– 200 gramów śmietanki 30 lub 36%
– łyżka stołowa żelatyny

Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż dwie formy papierem do pieczenia, ja zastosowałem wymiary 15x20cm , ale mogą być np. 30x10cm. Nie żałuj papieru, jego nadmiar ułatwi późniejsze wyciąganie.

Do dużej miski wrzuć maliny wraz z 10 gramami ksylitolu, przemieszaj i zostaw na pół godziny. Masło i czekoladę rozpuść w rondelku (na bardzo małym ogniu) lub w kąpieli wodnej, wsyp 80 gramów ksylitolu i bardzo dobrze przemieszaj. Ksylitol nie rozpuszcza się tak dobrze jak cukier, więc chwilę może to zająć. Zdejmij z ognia i poczekaj aż znacznie przestygnie, następnie dodaj jaja i dokładnie połącz. Na sam koniec wsyp mąkę i mieszaj do uzyskania gładkości.

Powstałą masę podziel na dwie formy do pieczenia, przelej i wyrównaj. Piecz ok 15 minut, potem wyjmij do ostygnięcia.

Za pomocą robota ubij śmietankę na sztywno (nie przesadź i nie miksuj za długo, bo wyjdą grudki). Dodaj mleczko kokosowe. Żelatynę wsyp do letniej wody i dokładnie rozmieszaj, a następnie przelej do śmietanki i zmiksuj. Dodaj maliny wraz z sokiem i delikatnie połącz składniki (przemieszaj ręcznie).

Wlej powstałą masę do jednej formy do pieczenia i przykryj spodem z drugiej formy. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed krojeniem pozostaw całość kilka minut w temperaturze pokojowej, żeby zmiękła (czekolada, masło). Możesz trzymać w lodówce 2-3 dni.

Makro (całość):
Kcal: 2865,4
Białko: 46,1 g
Węglowodany: 214,0 g
Tłuszcze: 215,6 g

Makro (1 porcja):
Kcal: 286,5
Białko: 4,61 g
Węglowodany: 21,4 g
Tłuszcze: 21,56 g

Komentarze