Naleśniki po meksykańsku

Ostatnio mam okres małej fascynacji kuchnią meksykańską. Jest mega smaczna! Postanowiłem się podzielić fajnym przepisem. Traktujcie go jako cheat meal, jest dość kaloryczny. Wykonanie jest łatwe, ale stosunkowo czasochłonne, przydaje się zmywarka żeby ogarnąć pozostałości po gotowaniu!

 

Skład:

Naleśniki:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 150 ml mleka
– 150 ml wody gazowanej
– 2 jaja kurze
– sól
– olej kokosowy do smażenia (ok 50 gramów)

Farsz:
– 300 gramów tartej mozzarelli (część do farszu, część na wierzch do zapiekania)
– olej kokosowy do smażenia (ok 10 gramów)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 250 g mielonego mięsa indyka lub kurczaka
– 100 gramów passaty pomidorowej
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 puszka kukurydzy
– przyprawy: 2 łyżeczki oregano, 2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, sól i pieprz

Sos pomidorowy do smarowania:
– olej kokosowy do smażenia (ok 10 gramów)
– 1 ząbek czosnku
– 400 gramów passaty pomidorowej
– przyprawy: oregano, sól i pieprz


Przygotowanie:
Na samym początku musimy przygotować naleśniki. Nic prostszego, łączymy wszystkie składniki na gładką masę, by nie miała żadnych grudek. Ciasto powinno być lejące, ale nie zupełnie wodniste. Regulujemy to dodając więcej mąki lub wody. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, na dobrym tłuszczu (u mnie olej kokosowy). Odstawiamy do ostygnięcia.

Na patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy zmielone (lub drobno pokrojone) mięso i smażymy kilka minut. Dodajemy przyprawy oraz passatę pomidorową. Dusimy pod przykryciem kolejne kilka minut.

Dodajemy wypłukaną i odsączoną czerwoną fasolę oraz kukurydzę i gotujemy kolejne kilka minut.

W międzyczasie możemy przygotować sos do posmarowania naleśników. W garnuszku podsmażamy czosnek, wlewamy passatę (uwaga, smażymy w niskiej temperaturze żeby po dodaniu passaty nie pryskała nam wszędzie) i dodajemy przyprawy. Gotujemy kilka minut. Mozzarelle podzielmy na dwie części.

Do naleśników wykładamy farsz, posypujemy serem (jedna połowa jest przeznaczona na farsz do wszystkich naleśników) i zawijamy. Naleśniki układamy w naczyniu i smarujemy je sosem pomidorowym oraz posypujemy resztą sera i oregano.

Zapiekamy w temperaturze 170 stopni C, przez 20 minut. Podajemy z natką pietruszki.

Makro (10 porcji):
Kcal: 2988,3
Białko: 174,8 g
Węglowodany: 209,1 g
Tłuszcze: 154,4 g

Makro (1 porcja):
Kcal: 298,8
Białko: 17,5 g
Węglowodany: 20,1 g
Tłuszcze: 15,4 g

Komentarze