Pierś kurczaka ze szpinakiem i serem ricotta

Przepis dla wielbicieli piersi z kurczaka. Nie jest trudny, ale ciut więcej trzeba się pobawić. Prawdopodobnie nie doszło by do przyrządzenia, gdybym kogoś nie gościł; )

Skład (dla dwóch osób):
– 250 g piersi z kurczaka (1 duża sztuka)
– ok 15 g tartego twardego sera (najlepiej parmezan)
– oliwa z oliwek do posmarowania mięsa
– duża garść szpinaku
– 100 g sera ricotta (może być mozzarella)
– żółtko jaja
– mały ząbek czosnku
– przyprawy – sól, pieprz, zioła wg gustu, ja użyłem bazylii i oregano

Pierś kurczaka ze szpinakiem i serem ricotta 1

Przyrządzenie:
Kurczaka pociąć w cienkie filety, rozbić dodatkowo na ok 5mm. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek i wrzucić czosnek oraz szpinak, aż zwiędnie. Do miksera wrzucić szpinak, ser, żółtko i przyprawy i zmielić na masę.

Na rozłożone i suche filety wkładamy farsz i zawijamy, można je spiąć ale generalnie powinny się trzymać. Całość smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy startym serem.

Pieczemy w naczyniu żaroodporny w temperaturze ok 220 stopni C przez około pół godziny.

Podać można z każdymi węglami, do woli, ja użyłem białego ryżu. W poniższym obliczeniach nie wliczam w ogóle tego dodatku.

Pierś kurczaka ze szpinakiem i serem ricotta 2

Makro (całość):
Kcal: 658
Białko: 73 g
Węglowodany: 4,6 g
Tłuszcze: 37,8 g

Makro (1 porcji):
Kcal: 329
Białko: 35,5 g
Węglowodany: 2,3 g
Tłuszcze: 18,9 g

Komentarze