Nie mam czasu na gotowanie czyli poradnik robienia paszy na cały tydzień

Nie masz czasu na gotowanie? Nikt nie ma. Dlatego przygotowałem dla Was obiecany poradnik gotowania hurtowego.

Wypracowałem sobie sposób, który wielu z Was może się przyda. Ja mam 2 takie same posiłki w ciągu dnia, można je nazwać obiadami. Sposób jest tym efektywniejszy, natomiast zda się nawet do 1 posiłku. Aktualnie moim źródłem białka jest kurczak. Padło więc na potrawkę z niego. Do tego dorzucamy pewną ilość warzyw i przypraw.

Potrawka z kurczaka 1

Co potrzebujemy:

  • pierś z kurczaka
  • pomidory z puszki, najlepiej krojone
  • warzywa, ja aktualnie używam papryki, ale można niemal wszystkie, spróbujcie np. cukinii, bakłażana, cebuli, etc.
  • przyprawy, jakie lubicie, ja prawie zawsze daję sól, pieprz, zioła prowansalskie, paprykę. Co tam mam pod ręką.

Potrawka z kurczaka 2

Przygotowanie:

Do dużego garnka wrzucamy zawartość puszek z pomidorami, podgrzewamy do zagotowania. W trakcie podgrzewania kroimy warzywa oraz kurczaka. Wrzucamy wszystko do garnka, podgrzewamy do zagotowania. Przeprawiamy ulubionymi dodatkami. Zmniejszamy ogień i dusimy kilka godzin (aż woda zredukuje się do konsystencji sosu).

Potrawkę rozkładam do plastikowych pojemników, przeważnie robię ok 12-14 porcji, starcza na cały tydzień. Połowę wkładam do lodówki, drugie pół zamrażam i wyciągam jak potrzeba.

Potrawka z kurczaka 3

Jeśli chodzi o wypychacz czyli węgle – ja aktualnie używam ziemniaków z masłem i ryżu białego. Ryż przeważnie gotuję rano przed pracą, ziemniaki po pracy. Można oczywiście tez proces zrobić hurtowym, i tak ziemniaki robię przeważnie na 3 dni i trzymam w lodówce. Ryżu też można nagotować i w woreczkach trzymać w chłodzie. Możecie to jeść także z komosą czy kaszami, a nawet makaronem.

Przy odrobinie wprawy można niewielkim nakładem czasu zrobić całkiem przyjemne jedzenie. Oczywiście nie jest to restaurant quality, ale coś za coś. Ważne, żeby pod siebie dobrze przyprawić.

Potrawka z kurczaka 4

Stay tuned!

Komentarze