Pudding chia z jabłkiem

Ostatnio dość popularny przepis, pojawia się na wielu blogach kulinarnych, musiałem więc spróbować. Dodatkowo w szafie zalegają mi nasiona chia, więc win-win ; ) Deser jest banalny do przyrządzenia, potrzeba jedynie nieco czasu, by swoje odstał w lodówce. Czego potrzebujemy?

Skład (na jedną porcję):
Pudding
– 250 ml mleczka kokosowego z puszki
– 2 łyżki stołowe nasion chia
– wanilia lub ekstrakt z wanilii
Sos
– jabłko
– sok z ćwiartki cytryny
– szczypta cynamonu
– szczypta mielonych goździków

Pudding 1

Przyrządzenie:
Mleczko wylewamy na patelnię i podgrzewamy aż lekko zgęstnieje. Dodajemy nasiona chia i mieszamy. Dodajemy nasiona wanilii lub ekstrakt. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki, najlepiej na cała noc (parę godzin też zrobi robotę).

Jabłko obieramy i usuwamy nasiona. Wrzucamy do rondelka, zalewamy sokiem z cytryny i dodajemy przypraw. Całość dusimy aż jabłko zmięknie.

Na spód naczynka układamy pudding (po kilku godzinach powinien być dość gęsty i plastyczny), na wierz jabłka. Gotowe ; ) Przepis pożyczyłem z bloga Cook It Lean.

Makro:
Kcal: 474
Białko: 11,1g
Węglowodany: 22,2g
Tłuszcze: 37,2g

Pudding 2

Komentarze