Risotto na mleku kokosowym z warzywami i kurczakiem

Masz ochotę na szybki i prosty obiad, a tradycyjne dania Ci się znudziły? Masz chęć na orientalne smaki? Ta opcja na pewno przypadnie Ci do gustu! : )

Przepis dzięki uprzejmości naszej zaprzyjaźnionej dietetyczki ; ) – Joanna Biała
http://dietetyczka.info/

Składniki dla 8 osób:

  • Ryż (najlepiej arborio, basmati lub dziki) – 600 g
  • Olej – łyżka (10 g)
  • Mleko kokosowe – szklanka (230 g)
  • Wywar warzywny 1,5 l (może być ewentualnie rosół)
  • Cukinia 300 g
  • Opcjonalnie -> pół puszki pędów bambusa
  • Mrożone warzywa – np. mieszanka chińska (500 g)
  • Pierś z kurczaka – 2 x podwójny filet (0,5 kg)
  • Curry do smaku

Wykonanie:

Na rozgrzany olej wsyp przepłukany wcześniej ryż, pilnuj aby się nie przypalił. Po chwili zalej mlekiem kokosowym ciągle mieszając patelnią. Kiedy mleczko się wchłonie dodawaj małymi porcjami bulion. W momencie kiedy ryż będzie prawie gotowy (lekko jeszcze chrupiący w zębach – dodaj startą na dużych oczkach cukinię i opcjonalnie pędy bambusa. Mieszaj przez chwilę, spróbuj czy miękkość jest odpowiednia, podawaj od razu! Najlepiej smakuje z kurczakiem curry i warzywami duszonymi.

Nie bójcie się mrożonych warzyw! Zostały one zebrane i zamrożone w sezonie, w którym występują – czyli wtedy kiedy mają najlepszy skład. Mrożenie jest jedną z lepszych metod przechowywania żywności ; ) No i zrobienie obiadu zajmuje mniej czasu…

Risotto

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Wartość energetyczna 418kcal
  • Białko 20,8g
  • Tłuszcz 7,7 g
  • Węglowodany 68,2g
  • Błonnik 3,5g

Komentarze