Co powinno się znaleźć w mojej kuchni?

Kontynuując serię artykułów kulinarnych, zabieram się za zawartość Waszych kuchni. O sprzętach już pisałem, teraz nieco na temat artykułów spożywczych, które powinien mieć każdy zdrowo odżywiający się osobnik.

Pozwoliłem sobie zrobić mały podział, na zamrażarkę, lodówkę i „szuflady”. Na początek jednak kilka ogólnych porad.

  • Kupuj produkty jednoskładnikowe, nie musisz wtedy czytać etykiety, bo co może zawierać w sobie ziemniak czy papryka?
  • Jeśli potrzebujesz mięsa mielonego, nie kupuj już zmielonego, tylko poproś o zmielenie.
  • Jeśli słodzisz, używaj słodzików, więcej o nich poniżej.
  • Naucz się czytać etykiety, patrz na skład produktów, nie sugeruj się tylko marką lub ceną, bywają mylące.
  • Zakupy rób będąc najedzonym, nie kupisz żadnych pierdół. Jak masz dzieci, zostaw je w domu.
  • Mięso zamrażaj, jeśli masz większe porcje, w lodówce nie można trzymać za długo. Wcześniej porób porcje, nawet na oko, łatwiej wykorzystać 300g mięsa niż 1200g.

Szuflady/szafki/spiżarnia:

  • Orzechy – jakie Ci przyjdą do głowy, może poza ziemnymi
  • Słodziki – ksylitol, erytrol, stewia
  • Ryż, makaron (najlepiej bezglutenowy)
  • Nasiona, np. dyni, szałwii hiszpańskiej, siemię lniane
  • Suszone owoce
  • Przyprawy – wszelakie
  • Miód
  • Mąki – gryczana, kokosowa, migdałowa, etc.
  • Olej – kokosowy, lniany, z orzechów włoskich,
  • Ocet – balsamiczny, winny, z jabłek
  • Warzywa w puszkach – np. pomidory całe, przecier, etc.
  • Woda
  • Czekolada, z 85% kakao

Lodówka:

  • Masło – zwykłe, orzechowe, klarowane
  • Jaja
  • Ser – np. parmezan
  • Musztarda
  • Kiszonki
  • Oliwki

Zamrażarka:

  • Mięso – każde można mrozić
  • Warzywa – co tylko używacie w swoim gotowaniu, ja prawie zawsze mam np. szpinak
  • Owoce – fajnie poza sezonem zjeść np. truskawki – to jest doskonały sposób.

Burger

Jak zawsze – to jest otwarta lista, która możecie uzupełniać jak chcecie. Posiadanie natomiast tych składników może nas zawsze uratować i nie sięgniemy po telefon do pizzeri tylko zrobimy dobrą, domową michę.

Komentarze