Wyposażenie kuchni, czyli na co mam wydać moje hajsy

Dzisiaj na warsztat biorę wyposażenie kuchni. Często dostaje pytania o to. Przygotowałem mały poradnik ze sprzętami, które warto mieć. Nie jest to oczywiście skończona i pełna lista, zaś bez niektórych sprzętów też się obejdziecie. Traktujcie to z przymrużeniem oka i jako ew. pomoc przy wyposażaniu kuchni.

  • Noże – podstawa każdego kucharza. Wg mnie wystarczą 3 noże. Mały nóż do obierania, nóż uniwersalny oraz najważniejszy – nóż szefa (lub santoku). Tym ostatnim będziecie wykonywać większość prac. Krojenie warzyw, mięsa, kości, szatkowanie, etc. Musi więc być dobrej jakości i musi być pierońsko ostry. Nie szczędźcie na niego pieniędzy. Dbajcie też o noże. Przed każdym użyciem ostrzymy nóż (trzeba nabyć ostrzałkę). Nie zostawiajcie też noży w zlewie z brudnymi naczyniami – raz, że się możecie pociąć (pamiętacie? Potwornie ostre), dwa że mogą się stępić o inne noże lub naczynia. Noże można trzymać w bloku lub na listwie magnetycznej, obie opcje są równie dobre.
  • Deska do krojenia, przynajmniej jedna duża. Koniecznie drewniana, deski z twardych materiałów tępią noże. Warto dbać o deskę, nacierać co jakiś czas olejem, dłużej Wam przeżyje. I nie zostawiać w zlewie, pęcznieje i się rozpada.
  • Plastikowe pojemniki. Gdzieś musicie trzymać przygotowane wcześniej jedzenie i w czymś musicie je nosić. Dobrze mieć nawet kilkanaście takich pojemników (wygoda robienia np. 12 porcji jedzenia). Wymiary dobierzcie do swoich potrzeb.
  • Waga kuchenna – kluczowy sprzęt! Musicie wiedzieć ile jecie, a bez wagi jest to niemożliwe. By trzymać się swoich ustaleń, musimy ważyć jedzenie. Taki sprzęt jest bardzo tani, kilkadziesiąt złotych maks i macie sprawne urządzenie (moja waga kosztowała +/- 20zł i mam ją ponad 3 lata)
  • Garnki i patelnie. W zależności co przyrządzacie, inne sprzęty będziecie potrzebować. Na pewno potrzebujecie dużego garnka na zupy i np. potrawkę. Mniejszy garnek np. do gotowania ryżu i makaronów. Ewentualnie przyda się jeszcze rondelek np. do roztopienia masła itd. Jeśli chodzi o patelnię, na pewno będziecie potrzebowali z jednej dobrej z dość wysokimi ściankami. Zrobicie na niej niemal wszystko. Jeśli lubicie steki i chcecie je kończyć w piekarniku, zadbajcie by patelnia miała metalową lub odczepianą rączkę, wtedy można bez obaw wkładać zestaw do piekarnika.
  • Tarki – przynajmniej 2, malutka z rączką, do cytryny czy gałki muszkatołowej oraz duża, np. by zrobić surówkę.
  • Miski do mieszania, w najgorszym wypadku jedna duża.
  • Nożyce kuchenne, mogą się przydać np. do cięcia kurczaka (nożem też można, ale jest więcej zabawy)
  • Wyciskarka do czosnku; urządzenie, którym rozgnieciecie ziemniaki (są różne); łyżki drewniane do mieszania, chochelka do polewania zup i sosów; szczypce kuchenne do przewracania na patelni;NoEasy

Ze sprzętów fajnych, ale niekoniecznie niezbędnych:

  • Wolnowar – do powolnej obróbki cieplnej jedzenia, może kiedyś napiszę o tym więcej, na razie tylko zajawka
  • Blender – ręczny, najlepiej z przystawką do krojenia/szatkowania. Zrobicie nim pesto, sosy i inne cuda. Jak trzeba będzie to szejka przemieszacie ; )
  • Mikser kielichowy – stricte do szejków i koktajli.
  • Grill elektryczny – nie ma co się rozpisywać, fajny bajer, domowe steki, łosoś, co chcecie, bez rozpalania klasycznego grilla.

Wiem, że lista nie jest pełna, każdy na pewno dodałby coś od siebie. Jeśli pominąłem coś, albo Wy byście chcieli dodać od siebie – dajcie znać, dopiszę. Jeśli potrzebujecie czegoś zdjęcie lub link, piszcie poniżej, udostępnię; )

Stay tuned!

Komentarze