Wytrawne serowe muffiny

Jeśli muffiny kojarzą się Wam jedynie ze słodyczami to czeka Was zaskoczenie. Jedną z moich ulubionych wersji jest ich wytrawna odmiana. Jako wielki fan serów musiałem zrobić przepis oparty właśnie na tym składniku. Zaznaczam od razu, że to nie jest przepis przyjazny wszystkim, zawiera mąkę pszenną, jaja oraz dużo nabiału. Dla mnie żaden z tych składników nie stanowi problemu, aczkolwiek są osoby unikające ich jak ognia. Tyle tytułem wstępu, wykonanie babeczek jest proste, wymaga jedynie ubrudzenia wielu naczyń ; )

Skład (na 20 babeczek):

Suche składniki:
– 600 gramów mąki pszennej
– 3 łyżki stołowe proszku do pieczenia
– 1 łyżka stołowa sody oczyszczonej
– 1 łyżka stołowa soli

Pozostałe składniki:
– 2 jaja kurze
– 2 szklanki mleka
– 120 gramów śmietany 18%
– 170 gramów roztopionego masła
– pół pęczka posiekanej pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– 400 gramów sera cheddar
– garść zielonych oliwek
– garść suszonych pomidorów


Przygotowanie:
Bardzo dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki w jednej misce, zaś pozostałe składniki (z wyjątkiem sera, oliwek oraz pomidorów) w drugiej. Mieszamy dokładnie, do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy ser, pokrojone oliwki i pomidory i mieszamy ponownie. Mamy gotowe ciasto, prawda, że banalne?

Wykładamy ciasto do formy do muffinek (bardzo polecam silikonowe foremki zamiast papierowych) – tak by w zasadzie nie wystawało ponad formę, urośnie na pewno! Pieczemy w temperaturze 180 C, około 20-25 minut, do uzyskania złotawego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia i gotowe : )

Makro (20 porcji):
Kcal: 5480,9 kcal
Białko: 191,9 g
Węglowodany: 456,1 g
Tłuszcze: 320,0 g

Makro (1 porcja):
Kcal: 274 kcal
Białko: 9,6 g
Węglowodany: 22,8 g
Tłuszcze: 16 g

Komentarze