
Wytrawne gofry z batatów z warzywami
Kto nie lubi gofrów? Jak jestem nad polskim morzem, zawsze muszę zjeść przynajmniej jednego ; ) Staram się jednak pamiętać o osobach, którym mąką pszenna nie służy. Znalazłem przepis na gofry z niewielką ilością mąki kokosowej, z batata. Smakuje bardzo dobrze, pachnie jeszcze lepiej i syci. Idealne śniadanie lub przekąska.
Skład (na ok 2 gofry):
– 300 gramów batata (pół dużego ziemniaka)
– 2 jaja
– ok 30 gramów mąki kokosowej
– przyprawy
– tłuszcz do posmarowania gofrownicy
– dowolne warzywa
Przygotowanie:
Ziemniaka ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy dokładnie w misce z resztą składników. Jeśli ciasto jest za wodniste, dodajemy mąki, jeśli za suche, wbijmy na przykład kolejne jajko, ew. dodajmy jakiegoś tłuszczu. Przyprawić wg. uznania, ja użyłem soli, pieprzu i kurkumy. Być może warto dodać jeszcze odrobinę gałki muszkatołowej.
Gofrownice mocno nagrzewamy i wrzucamy ciasto, delikatnie je rozprowadzając (nie jest tak lejące jak klasyczne ciasto, więc musimy pomóc). Smażymy aż będą pachnące i rumiane ; ) Lepiej dłużej przeciągnąć niż zjeść ziemniaka w połowie surowego, uwierzcie mi!
Udekorujcie gofry czym chcecie. Ja jedną wersję zrobiłem z mozzarellą, oliwkami i świeżą bazylią, w drugiej oliwki zastąpiłem pomidorkami koktajlowymi.
Makro (samych gofrów, wg gramatury powyżej):
Kcal: 551
Białko: 25,2 g
Węglowodany: 77,2 g
Tłuszcze: 15,5 g