Bananowe Pancakes z musem owocowym

Dzisiaj prezentujemy wam przepyszne bananowo-owsiane naleśniki amerykańskie, które polaliśmy musem owocowym (jabłkowo-pomarańczowym). Ostatnio wspomnieliście, że w przepisach często używamy białka serwatkowego, więc tym razem przepis bez protein (oczywiście jeśli macie ochotę możecie dorzucić porcję waszego ulubionego białka)

IMAG3330

Składniki na 5 naleśników:

– 100 ml mleka (my użyliśmy 1,5%)

– 40g chudego twarogu

– 15g masła orzechowego

– 7 łyżek płatków owsianych

– 4 łyżeczki mąki owsianej

– 3 jajka

– 1 banan

Mus owocowy:

– 1 duże jabłko

– ok. 150 ml soku pomarańczowego

– łyżeczka skrobi

– szczypta cynamonu

IMAG3347

Sposób przygotowania naleśnika:

– Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (najlepiej z użyciem blendera), aż do uzyskania gładkiej masy, przypominającej ciasto na naleśniki,

– Nagrzewamy patelnię i wlewamy na nią masę (średnica ok. 10 cm),

– Placek smażymy do momentu, gdy na jego wierchu pojawią się małe pęcherzyki powietrza, wtedy przewracamy na drugą stronę.

Sposób przygotowania musu:

– Obieramy jabłko ze skóry i kroimy je w kostkę,

– Nagrzewamy rondelek i wrzucamy 1 łyżeczkę masła,

– Dorzucamy do niego składniki (jabłko, cynamon) i przysmażamy tak je kilka minut,

– Po tym czasie dolewamy sok pomarańczowy, mieszając całą zawartość,

– Następnie dokładamy skrobię do zagęszczenia i miksujemy całą zawartość (np. blenderem)

IMAG3353
Makroskładniki (cała masa)

Białko: 22g

Węglowodany: 55 g

Tłuszcze: 16 g

Kcal: 452

Makroskładniki (1 placek)

Białko: 4.4g

Węglowodany: 11g

Tłuszcze: 3.2g

Kcal: 90,4

Komentarze