
Budyń jaglany z granatem
Łatwy do zrobienia, smaczny i pożywny. Dla tych, którzy wciąż jadają śniadania bogate w węglowodany. Jest lekkostrawny, więc umiejscowienie go przed treningiem będzie zasadne. Wygląda bardzo ładnie, więc można go przyrządzić komuś bliskiemu ; )
Skład:
– 100 gramów kaszy jaglanej
– 2 szklanki mleka (może być roślinne)
– 1 banan
– 2 łyżki masła orzechowego
– połowa owocu granatu
– 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Kaszę wsypujemy na sitko z małymi oczkami i dobrze przepłukujemy wodą. Wsypujemy ją do rondelka, dodajemy jedną szklankę mleka i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok 15 minut, by kasza wypiła cały płyn.
Dodajemy drugą szklankę mleka, masło orzechowe i jeszcze kilka minut podgrzewamy. Dokładamy połowę banana i miksujemy blenderem na gładką masę.
Przekładamy do miseczek, drugą połowę banana tniemy na plasterki i wykładamy na górę wraz z granatem. Polewamy całość miodem.
Makro (2 porcje):
Kcal: 938,5
Białko: 35,7 g
Węglowodany: 139,8 g
Tłuszcze: 27,1 g
Makro (1 porcja):
Kcal: 469,2
Białko: 17,9 g
Węglowodany: 69,9 g
Tłuszcze: 13,5 g