
Chili con carne
Chili con carne, czyli tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej, bardzo często spotykana także w amerykańskich barach szybkiej obsługi. Podstawą tutaj jest mięso mielone – ja użyłem wieprzowego, ale równie dobrze można użyć wołowiny. Oczywiście można manipulować składnikami, bo zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy jest w stanie przyjąć 136 g węglowodanów w porcji. Można spokojnie wyrzucić ryż z posiłku i zjeść go z samymi warzywami, chyba, że jesteś tzw. „hardgainerem” to wtedy zjedz całość. Uwierzcie mi, naprawdę danie to jest świetnym urozmaiceniem zdrowej diety, a na dodatek bardzo sycącym.
Skład:
– 200 g Pomidorów z puszki
– 150 g Fasola czerwona (konserwowa)
– 100 g Papryka
– 150 g Wieprzowina (Polędwica)
– 150 g Kukurydza (konserwowa)
– 100 g Ryż biały
– 50 g Cebula
– 5 g Oliwa z oliwek
– Sól, Pieprz
– Inne przyprawy
Przygotowanie:
Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę. Przysmażyć na oliwie z oliwek wraz ze zmielonym mięsem wieprzowym oraz papryką, pokrojoną w plasterki. Przyprawić solą, pieprzem oraz innymi przyprawami (np, chilli). Gotować na średnim ogniu. Na chwilę (ok. 5-10 minut) przed końcem gotowania dodać pomidory oraz uprzednio odsączoną kukurydzę i fasolę. Zjeść z ugotowanym ryżem. Smacznego.
Makro (całość):
Kcal: 876
Białko: 47 g
Węglowodany: 136 g
Tłuszcze: 16 g
Makro (1 porcja):
Kcal: 438
Białko: 23.5 g
Węglowodany: 68 g
Tłuszcze: 8 g