Ciastka owsiane z żurawiną i daktylami

Ostatnie ciastka cieszyły się dużą popularnością (zwłaszcza wśród osób, które nimi częstowałem;), postanowiłem zrobić kolejne. Te są nieco bardziej „luźne”, sugerowałbym np. podbijanie nimi kalorii. Zerknijcie na skład, nie ma w nim nic „złego”, jednak są dość kaloryczne. Zaraził mnie nimi Kacper, zabiera je ze sobą gdy gdzieś jedzie i nie chce jeść byle czego. Te ciastka sprawdzają się idealnie, znamy ich makro i możemy je włączyć do dziennego zapotrzebowania.

Ciastka 2

Skład (ok. 15 sztuk):
– 180g płatków owsianych górskich
– 30g mąki żytniej pełnoziarnistej
– 40g wiórków kokosowych
– 50g suszonej żurawiny (najlepiej nie dosładzanej)
– 50g suszonych daktyli
– Aromat waniliowy
– 2 jajka
– 30g masła
– 30g miodu/syropu klonowego
– 30g ksylitolu (lub innego słodzika, dopasowując słodkość do swoich preferencji)

Ciastka 1

Przyrządzenie:
Rozpuszczamy masło i łączymy z płynnymi składnikami, następnie dodajemy suche i całość dokładnie mieszamy. Moczymy ręce i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na papierze do pieczenia i kładziemy na blachę. Pieczemy ok. 15 min w temperaturze ok. 180C.

Enjoy! Co następnego dla Was zrobić?

Ciastka 3

Makro (całości):
Kcal: 1903
Białko: 40,1g
Węglowodany: 267,7g
Tłuszcze: 72,8

Makro (1 porcji):
Kcal: 126,8
Białko: 2,67g
Węglowodany: 17,84g
Tłuszcze: 4,85g

Komentarze