
Ciasto a’la 3 Bit
Przed Wami kontrowersyjny przepis na ciasto a’la 3 Bit. Nie jest ono niskokaloryczne, nie jest fit oraz zawiera śmiercionośną margarynę. Mimo to postanowiliśmy się nim z Wami podzielić! PS., z tą margaryną żartujemy, jeśli potrzebujecie źródeł nie demonizujących tego smarowidła, dajcie znać, prześlemy.
Skład:
- 600 g masy kajmakowej
- 600 ml mleka 2%
- 600 ml śmietanki 30%
- 360 g herbatników (72 szt.)
- 250 g margaryny
- 120 g budyniu waniliowego (3 opakowania)
- 100 g erytrytol
- 40 g Milka Oreo Choco (6 kostek)
- 30 g biała czekolada Wedel (6 kostek)
- 3x bita śmietana w proszku
Przygotowanie:
Użyliśmy blachy 40×25 cm. Na spód wykładasz herbatniki, które zalewasz masą kajmakową. Podgrzej ją wcześniej w rondelku, wówczas łatwiej będzie ją okiełznać. Następnie wyłóż kolejną warstwę herbatników.
Przygotuj budyń z mlekiem, zamiast cukru użyj erytrytol. Ostudź i przemieszaj z margaryną. Powstałą masą wyłóż kolejną wartwę i również przykryj ją herbatnikami. Ostatni krok to przygotowanie bitej śmietany według instrukcji na opakowaniu i przełożenie jej na blachę. Na górę zetrzyj czekolady. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by herbatniki odpowiednio zmiękły, delektuj się.
PS. Jeśli uważasz, że ciasto a’la 3 Bit ma za mało białka, wypij WPC ;) A tak zupełnie poważnie, staramy się podchodzić do życia i diety z dystansem. Od czasu do czasu można zjeść coś, co nie łapie się do definicji życia fit. Nam to służy, naszym podopiecznym również.
Makro:
Całość:
Kcal: 8740 kcal
Białko: 110,5 g
Węglowodany: 921,5 g
Tłuszcze: 512,5 g
Porcja (1/24):
Kcal: 364 kcal
Białko: 4,6 g
Węglowodany: 38,4 g
Tłuszcze: 21,4 g