Domowe burgery

Nie samym kurczakiem z ryżem człowiek żyje ; ) Dzisiaj serwujemy dobre, wołowe burgery. Pamiętajcie, że w przepisach możecie dowolnie majstrować (np. mąkę pszenną, na jakąś bardziej „zdrową”).

Przepis na bułki (na 3 sztuki):
* 200g mąki
* 4g drożdży
* 125ml ciepłej wody
* 4g soli
* 40g drobno pokrojonych suszonych pomidorów
(jako dodatek możecie użyć wiele rzeczy – boczek, oliwki, ser, etc., na co macie ochotę)

Ciasto zagniatamy w misce, ja użyłem robota ; ) Formujemy 3 kule (starajcie się by nie miały za dużej średnicy – jeszcze urosną), za pomocą pędzelka malujemy je żółtkiem jaja (nie powinno być problemu ze zdobyciem. Możemy posypać ziarnami. Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 200-210C, w środku zostawiamy pojemnik z wodą. Bułki pieczemy ok 15-20 minut, pamiętając, że każdy piekarnik jest inny.

Burger 1

Składniki na burgera:
* 400-450g mielonego mięsa wołowego
* 6 plasterków sera cheddar (lub inny, jak wolicie)
* sałata lodowa
* keczup
* majonez
* sól, pieprz
* pól cebuli/szalotka
* jakiekolwiek dodatki chcecie ; )

Mielone mięso przyprawiamy (posolić warto dopiero po usmażeniu) i formujemy 3 steki. Sałatę dokładnie myjemy i odpowiednio kroimy.

Burger 3
Mięsiwo smażymy ok 5-6 minut na każdej stronie (powinno być well done, dla innego wysmażenia odpowiednio krócej). Bułkę kroimy na pól, dól smarujemy majonezem, góre keczupem. Kładziemy liść sałaty, ser, stek, ser, liść sałaty, reszta dodatków. Przykrywamy i zjadamy! Wybaczcie kiepską jakość zdjęć – robione pokeballem, obiecujemy, że kiedyś kupimy lepszy sprzęt ; )

Burger 4

Komentarze