Kebab w bułce

Kebab, ulubiona potrawa każdego mężczyzny! Trochę zdrowsza w naszym wydaniu ; ) Tym razem wersja w bułce.

Czego potrzebujemy:

NA BUŁKI (4 sztuki):
400g mąki pełnoziarnistej
30ml oliwy z oliwek
14g drożdży w proszku (pakowane są po 7g)
200ml wody
70ml jogurtu naturalnego
przyprawy (do gyrosa, oregano, sól, pieprz)

WKŁAD
ogórek
pomidor
sałata lodowa
300-400g piersi z kurczaka
cebula

Kebab 1

Przygotowanie:

BUŁKI
Mieszamy ze sobą suche i mokre składniki osobno, a następnie całość ze sobą. Należy wyrobić jednolitą masę, dodając wody gdy za suche i analogicznie mąki gdy za mokre ; ) Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Formujemy 2 placuszki, które pieczemy w temp. 180-200 C przez ok 25 minut (aż zarumienimy spód), tniemy w połowie i mamy gotowe bułeczki ; )

Kroimy bułkę i ładujemy zawartość wg uznania. Całość podajemy z sosiwem, np. czosnkowym (dla zainteresowanych możemy podać prosty przepis na sosik). Enjoy!

Kebab 2

Wartości odżywcze:
Białko: 133,5g (33,25g 1 kebab)
Węglowodany: 246,5g (62g 1 kebab)
Tłuszcz: 52gg (13g 1 kebab)

Komentarze