Kurczak duszony w warzywach

Kurczak duszony w warzywach

Kurczak duszony w warzywach, klasyk w diecie prawie każdej osoby uprawiającej sporty siłowe, no bo kto nie jadł kurczaka z ryżem? Danie to włączyłem w swój plan żywienia i nie żałuję, naprawdę smakuje wybornie. Polecam.

Skład:

– 400 g pomidorów z puszki
– 300 g fileta z piersi kurczaka
– 200 g pieczarek
– 100 g cebuli
– 100 g białego ryżu
– 200 g cukinii
– 100 g marchewki   
– 10 g oliwy z oliwek
– sól, pieprz, oregano, mielona słodka papryka, kurkuma

Przygotowanie:

Pokrojonego w kostkę oraz przyprawionego fileta z piersi kurczaka obsmażamy na oliwie z oliwek, aż do zarumienienia. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, marchew, pieczarki oraz cukinię, dusząc warzywa na patelni przez ok. 5 minut. Na samym końcu zalewamy wszystko pomidorami z puszki i znów dusimy pod przykryciem na małym ogniu (15 minut). Zjeść z ugotowanym ryżem. Smacznego

Makro (całość):

Kcal: 1014
Białko: 87 g
Węglowodany: 117 g
Tłuszcze: 22 g

Makro (1 porcja):

Kcal: 507
Białko: 43.5 g
Węglowodany: 58.5 g
Tłuszcze: 11 g

Komentarze