Makaron z jarmużowym pesto i czerwonym chilli

Spędziłem ostatnio sporo czasu w książkach, poszukując potrawy, która nie będzie zbyt zasobna w białko. Dlaczego? Większość Polaków nie ma żadnego problemu z dostarczeniem tego makroskładnika w diecie, wielu spożywa go nawet zbyt wiele. Padło na posiłek bezmięsny, z jarmużem, parmezanem i orzechami nerkowca.

Jarmuż jest uważany za superfood, bogaty w witaminę K, witaminę C, wapń, żelazo, zawiera także przeciwutleniacze. Parmezan jest świetnym źródłem magnezu. Orzechy nerkowca są dobrym źródłem żelaza. Posiłek tworzyłem dla kobiety, a Panie mają często problemy z niedoborami żelaza.

Makaron 2

Składniki (dla 3 osób):
– 200 g makaronu pełnoziarnistego
– 120 g jarmużu (bez łodyg)
– 50 g orzechów nerkowca
– 30-50 g parmezanu
– ok 50 ml oliwy z oliwek
– woda
– sól, pieprz
– papryczka chilli lub jalapeno

Przygotowanie:
Zalej orzechu wrzątkiem i przykryj. Przebierz jarmuż, usuwając najtwardsze części, wrzuć do gotującej wody i pozostaw ok. 10 min, aż zmiękną. Orzechy wstępnie rozgnieć w moździerzu. Odcedź jarmuż.

Zacznij gotować makaron, powinien być gotowy mniej więcej gdy skończysz resztę czynności. Do blendera wrzuć jarmuż, oliwę z oliwek, orzechy (zostaw trochę dla dekoracji), przyprawy i część parmezanu. Zmiksuj na gładką masę, jeśli jest zbyt gęste, dolej wody.

Wymieszaj odcedzony makaron z pesto. Przełóż do naczynia, posyp resztą parmezanu i orzechów (dodają fajny efekt, gdyż są wyraźnie wyczuwalne podczas gryzienia). Na wierz połóż drobno pokrojoną papryczkę.

Makaron 1

Enjoy!

Makro (całość):
Kcal: 1627
Białko: 52 g
Węglowodany: 150,5 g
Tłuszcz: 89,5 g

Makro (1 porcji):
Kcal: 542,5
Białko: 17 g
Węglowodany: 50 g
Tłuszcz: 29,8 g

Komentarze