Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki

Dawno nie było u nas old fashioned kury ; ) Dzisiaj nadrabiamy, kura na styl azjatycki, z ciekawym sosem teriyaki oraz makaronem ryżowym z warzywami. Łatwe i szybkie do przygotowania, a z pewnością urozmaici dietę.

Skład (1 porcja):
– 150 g piersi z kurczaka
– 100 g makaronu ryżowego
– olej do smażenia kurczaka
– 1 marchewka, oczyszczona i pokrojona w plastry
– szalotka lub połowa czerwonej cebuli
– ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
– garść różyczek brokuł
– przyprawy (wystarczy sól i pieprz)
– sos teriyaki (można go zrobić samodzielnie, ja jednak użyłem kupnego)

Teriyaki 1

Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy, po czym kroimy w paski. Przyprawiamy solą i pieprzem, Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy pierś aż będzie złocista. Zdejmujemy z patelni.

Dolewamy oleju, rozgrzewamy i wrzucamy marchewkę, którą smażymy ok 5 minut. Dodajemy cebulę i czosnek, starajmy się ich nie przypalić. Wrzucamy brokuły i smażymy aż całość zmięknie, może to zając ok 5 minut, ale kontrolujmy miękkość marchewki i brokuł.

Do patelni dorzucamy odsączonego z tłuszczu kurczaka, makaron i sos teriyaki. Całość należy dokładnie przemieszać. Spróbujcie w międzyczasie, żeby sprawdzić ile sosu chcecie mieć; )

Enjoy!

Teriyaki 2

Makro (nie doliczam warzyw):
Kcal: 548
Białko: 39,6 g
Węglowodany: 82,5 g
Tłuszcze: 6,55 g

Komentarze