Masło orzechowe własnej produkcji

Jak dostać dobre masło orzechowe? Najlepiej zrobić je samemu. Wykonanie nie sprawia żadnych trudności. Potrzebujemy orzechów, my użyliśmy fistaszków, ale możecie użyć orzechów nerkowca, migdałów czy mieszanki różnych.

.

.

.

1     2

My mieliśmy pod ręką fistaszki w łupinkach, obraliśmy je dokładnie i wyprażyliśmy w piekarniku (około 10 minut w temperaturze ok. 180 C.). Należy bacznie obserwować by ich nie spalić, każdy piekarnik jest nieco inny.

3    4

Całość należy zmielić, my męczyliśmy się ręcznym blenderem, czego nie polecamy – lepiej użyć jakiegoś robota kuchennego. Można dodać oliwę z oliwek, by trochę rozrzedzić masę, dodajemy także sól do smaku. Ponownie wszystko mielimy.

5    6

Efekt widać na zdjęciach. Zachęcamy do samodzielnego robienia masła orzechowego, jest to dużo tańsze niż kupowanie oraz możemy kontrolować smak i wielkość kawałków orzechów, jeśli nam to odpowiada. No i przede wszystkim – znamy skład naszego masła.

7    8

Komentarze