Pierś kurczaka z twarogowym nadzieniem z chrzanem, czosnkiem i papryką

Dzisiaj przepis na danie dość lekkie, o niewielkiej zawartości tłuszczu. Smaczna pierś kurczaka z nadzieniem twarogowym. Smak intensywny dzięki chrzanowi i dodatkowi czosnku (ilość musimy dostosować do swoich kubków smakowych). Można oczywiście podać bez frytek, np. z ryżem.

Składniki:
– Pierś kurczaka – 150g
Twaróg chudy – 100g
– Chrzan (korzeń lub ze słoiczka)
Czosnek (pół ząbka)
– Papryka
– Suszone warzywa (np. włoszczyzna)
– Ziemniaki pokrojone na frytki – 200g
– Rukola – garść
– Sos winegret (1 łyżeczka musztardy Dijon, 1 łyżeczki octu jabłkowego, 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek, sól, pieprz)

Pierś kurczaka z twarogowym nadzieniem z chrzanem 1

Przygotowanie:
Pierś kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek. Nacinamy ją w połowie, by utworzyć kieszeń. Chrzan, twaróg oraz czosnek mieszamy na jednolitą masę (można użyć blendera). Powstałą masę wkładamy do powstałej kieszeni, na górę kładziemy plaster papryki. Całość spinamy wykałaczkami.

Ziemniaki kroimy na frytki, delikatnie polewamy oliwą z oliwek/olejem z ryżu i przyprawiamy (ja używam soli, pieprzu i np. rozmarynu/tymianku/ziół prowansalskich.

Gotową pierś wkładamy do parowaru, posypujemy warzywami i parujemy 15-20 minut. Frytki smażymy na papierze do pieczenia w temperaturze ok. 180 stopni C. do uzyskania odpowiedniego koloru. Rukolę polewamy sosem winegret (przed samym podaniem do jedzenia).

Wybaczcie gorsze zdjęcie, nie miałem dobrego światła, to moja kolacja była ; )

Kcal: 430 (nie wliczam warzyw i sosu winegret)
Białko: 54g
Węglowodany: 37g
Tłuszcz: 7g

Komentarze