Placek jabłkowo‑malinowy z budyniem

Placek jabłkowo‑malinowy z budyniem

Dzisiaj prezentujemy Wam posiłek, który stosunkowo często gości na talerzach naszych podopiecznych. Jest to słodki placek jabłkowo‑malinowy z budyniem, który pozostawia uczucie sytości na długo. Nie używamy do niego dodatkowego cukru, więc kalorie utrzymane są w ryzach. Nie znaczy to jednak, że jest to posiłek niskokaloryczny! :) Osobiście lubię go, gdyż można zrobić go np. wieczorem i zjeść następnego dnia, co mi odpowiada. Koniec z wymówkami, że nie mam rano czasu!

Skład:

– 150 g jabłka (1 sztuka)

– 3 jaja kurze

– 20 g budyniu o smaku malinowym (pół opakowania)

– 100 ml mleka 2%

– 20 g mąki ryżowej

– 5 g proszku do pieczenia

– słodzik do smaku, użyliśmy jeden

– 5 g oleju kokosowego do smażenia

– 1 porcja budyniu bez cukru (użyliśmy All Nutrition – Sugar Free Pudding)

Placek jabłkowo‑malinowy z budyniem

Przygotowanie:

Na początek oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Dwa żółtka (trzecie odkładamy do użycia przy innym przepisie), mąkę, mleko, słodzik, proszek do pieczenia oraz budyń malinowy blendujemy na gładką masę. Dodajemy drobno pokrojone jabłko. Powstałą masę łączymy delikatnie z białkami. Smażymy na oleju kokosowym przynajmniej 5 min na każdej stronie na niedużym ogniu. Oznaką, że danie jest gotowe, będzie ładne zarumienienie. Jeśli nie mamy wprawy w kuchni, warto przy odwracaniu placka posłużyć się talerzem. Dzięki temu nie połamiemy obiadu:)

Czekamy aż lekko ostygnie i smarujemy budyniem. My użyliśmy budyniu bez cukru o smaku wanilii, marki All Nutrition, lecz możecie użyć każdego innego, najwyżej podbijecie sobie kaloryczność dania. Użyliśmy porcji według wskazówek z opakowania. Jeśli chcecie mieć więcej białka, spróbujcie poeksperymentować z WPC w składzie.

Makro:

Kcal: 586 kcal
Białko: 29,6 g
Węglowodany: 64,5 g
Tłuszcze: 22,2 g

Jeśli chcecie więcej przepisów jak ten placek jabłkowo-malinowy, zajrzyjcie do naszego działu Kuchnia, znajdziecie tam fit przepisy na każdą okazję.

Komentarze