Placki ze słodkich ziemniaków z jajkiem w koszulce, szpinakiem i wędzonym łososiem

Dziś mam dla Was rewelacyjny przepis śniadaniowy. Pozostajemy w tematyce paleo, bez przetworzonych produktów, nabiału i zbóż. Śniadanie, które można śmiało podać gościom ; )

Placki:
– 300g słodkich, startych ziemniaków
– 1 jajko
– 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
– Olej kokosowy/ryżowy

Jajka:
– 1 jajko
– Łyżka octu jabłkowego
– Pół ząbka czosnku
– Garść liści szpinaku
– 50g wędzonego łososia

Placki 2

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i ścieramy na drobnej tarce. Odsączamy dokładnie z nadmiaru płynu, po czym dodajemy jajko i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni, po czym układamy placki (wyjdą 2-3) i smażymy do uzyskania złotego koloru (2-3 minuty z każdej strony). Wykładamy na ręcznik papierowy, do odsączenia.

Do garnka z gotującą wodą dodajemy ocet i sól. Jajko wbijamy do szklanki (łatwiej je opuścić do garnka w ten sposób). Łyżką mieszamy wodę w garnku, tworząc wir. W środek wkładamy delikatnie jajko. Białko powinno ładnie otulić żółtko. Gotujemy ok. 3 min (zależy nam by żółtko wciąż było płynne). Ta część może sprawić nieco problemu, ale warto to przećwiczyć!

Na patelni podsmażamy czosnek i dodajemy szpinak, aż oklapnie. Smażymy kilka chwil. Doprawiamy solą i pieprzem i odsączamy z nadmiaru płynu.

Placki przekładamy na talerz, na wierzch kładziemy szpinak, następnie jajko. Obok kładziemy łososia. Można go delikatnie skropić sokiem z cytryny. Enjoy!

Placki 1

Kcal: 500
Białko: 28g
Węglowodany: 60g
Tłuszcz: 16g

Komentarze