Proteinowe kule mocy

Dawno nie było u nas deserów, tym razem przepis bez pieczenia. Stosunkowo łatwy do przyrządzenia, każdy powinien sobie z nim poradzić. Troszkę brudny, ale warto się czasem pobawić, może nawet zrobić komuś niespodziankę. Kulki mają fajne makro, ale są dość kaloryczne. Można nimi podbijać kaloryczność diety ; )

Skład:
– 40 g płatków owsianych górskich
– 75 g orzechów nerkowca
– 1 miarka WPC (użyłem Olimp Olimp Whey Protein Complex 100% waniliowy)
– 4 suszone daktyle (ok 15 g)
– 40 g kakao
– szczypta soli
– 1 banan (ok 100 g)
– 30 g mrożonych malin

Kule 1

Przyrządzenie:
Wszystkie suche składniki umieszczamy w mikserze lub jakimś food procesorze i mielimy na pył. Dodajemy banana i blendujemy na gładką masę (uwaga by nie spalić silnika urządzenia, masa jest klejąca).

Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, mi wyszło 8 sztuk. Wkładamy zamrożone maliny do miksera i drobno mielimy. Każdą kulkę obtaczamy zmielonymi malinami.

Trzymać w lodówce, ale niezbyt długo, bo tracą kształt i zaczynają się kleić do wszystkiego.

Enjoy!

Kule 2

Makro:

Całość:
Kcal: 1025
Białko: 63,2 g
Węglowodany: 88,3 g
Tłuszcze: 43 g

Jedna kulka:
Kcal: 128
Białko: 7,9 g
Węglowodany: 11 g
Tłuszcze: 5,3 g

Komentarze