
Wysokobiałkowy chlebek z szynką
Jeśli cierpisz na brak pomysłów na śniadanie, a biały chleb kłóci się z Twoim makro lub podejściem do diety, mamy propozycję zamiennika pospolitej kanapki. Chleb zamieniamy na wysokobiałkowy chlebek. Może to być fajna propozycja dla osób, które bez kanapek nie mogą żyć. Taka zamiana nie będzie dla nich zbyt drastyczna, a dzięki niej zjedzą pożywny posiłek.
Skład:
Chlebek:
– 2 jaja kurze
– sól
– łyżeczka soku z cytryny
– 60 g jogurtu greckiego
Wkład:
– 100 g pomidora
– 80 g papryki
– 60 g szynki z kurczaka
– 60 g pieczarek
– 60 g ogórka
– 30 g cebuli
– 20 g mozzarelli
– ketchup/musztarda

Przygotowanie:
Ubij białka jaj ze szczyptą soli, po czym dodaj łyżeczkę soku z cytryny i ostrożnie rozmieszaj. Jogurt grecki połącz z żółtkami. Jeśli zależy Ci na obniżeniu kaloryczności, zastosuj jogurt z obniżoną zawartością tłuszczu, sam posiłek jest w ten makroskładnik bogaty. Połącz wszystkie składniki ze sobą.
Wylej 4 równe porcje na papier do pieczenia. Ja dodatkowo smaruj bardzo cienką warstwą tłuszczu, łatwiej odchodzą. Nie jest to konieczne, ale moim zdaniem ułatwia życie.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni na mniej więcej 15-20 minut. Obserwuj czy się za szybko nie piecze. Każdy piekarnik jest inny, trzeba to mieć na uwadze.
Takie chlebki możesz przygotować dzień wcześniej wieczorem, w większych ilościach, trzymaj je przez krótki czas w lodówce.
Możesz posmarować gotowe chlebki ketchupem, lub musztardą. Następnie wyłóż wszystkie składniki według uznania. Twój wysokobiałkowy chlebek jest gotowy.

Makro (całość):
Kcal: 457 kcal
Białko: 37,2 g
Węglowodany: 19,6 g
Tłuszcze: 25,1 g
Makro (1 kanapka):
Kcal: 114 kcal
Białko: 9,3 g
Węglowodany: 4,9 g
Tłuszcze: 6,2 g