Żytnie muffiny z truskawkami

Przepis na żytnie muffiny z truskawkami. Dawno nie było słodkich rzeczy u nas, czas to poprawić. Zdaję sobie sprawę, że nasze muffiny zawierają owoce, maślankę oraz mąkę, jednak są to grzeczniejsze ich wersje ; )

Skład (na 6 sztuk):
– 40g mąki żytniej
– 20g odżywki białkowej (np. waniliowej)
– Proszek do pieczenia – pół łyżeczki
– 1 jajo
– 80-100ml maślanki (jeśli dodajecie twaróg, dajcie mniej maślanki)
– Słodzik w proszku (wg. uznania, zależy jak słodko lubicie)
– 100g truskawek
– Twaróg 0% tłuszczu

Przyrządzenie:
Jak się domyślacie, żadna filozofia. Mieszamy wszystkie składniki, za wyjątkiem twarogu, który możemy zastosować, ale nie musimy. Masę wylewamy do formy częściowo, możemy położyć trochę twarogu i zalać formę do końca. Pieczemy w 180 stopniach, ok. 20 min (podglądając na końcu, bo każdy piekarnik inaczej piecze.
Zdjęcia robiłem dawno temu, wybaczcie jakość.

Muffiny
Makro (całości):
Kcal: 367
Białko: 31,5g
Węglowodany: 37,5g
Tłuszcze: 9,7g

Makro (dla 1 muffinki):
Kcal: 61
Białko: 5,25g
Węglowodany: 6,25g
Tłuszcze: 1,61g

Komentarze