Scitec Nutrition – Protein Pudding
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Ja jestem Kacper i zapraszam Was na 17 już odcinek. Dzisiaj będzie na słodko, a nawet bardzo słodko, gdyż przedstawię Wam recenzję puddingu, czyli odżywki białkowej, która w założeniu w konsystencji ma przypominać budyń. Tym razem będzie to produkt dobrze znanej Wam firmy Scitec Nutrtition. Testowanym przeze mnie smakiem będzie podwójna czekolada, ale miałem również przyjemność próbować drugi ze smaków, a mianowicie Panna Cotta. Ostatnio próbowałem Puddingu od AllNutrition, więc ta relacja będzie na zasadzie porównań, między tymi dwoma odżywkami. Pudding od AllNutrition jest połączeniem Izolatu białka serwatki i koncentratu białka serwatki, a jego odpowiednik ze Sciteca łączy w sobie kazeinian wapnia z serwatką. Dlaczego kazeinian wapnia? A no dlatego, że kazeinian w przemyśle stosowany jest do produkcji kleju kazeinowego, dlatego nasz pudding bardziej przypomina konsystencją budyń, niż produkt od All Nutrition.
Skład:
I tu zaczynają się schody, bo kazeinian wapnia to nie to samo co micelarna kazeina. Najważniejszą różnica polega na metodzie produkcji. Jak wiadomo Kazeina to białko mleka, które powstaje w procesie produkcji sera. I to jest jedyna ich cecha wspólna. Natomiast obie frakcje różnią się denaturacją. Kazeinian wapnia jest frakcją mniej wartościową od micelarnej kazeiny, gdyż powstaje z denaturyzowanego białka mleka, czyli jest poddane wysokiej temperaturze i pasteryzacji, co powoduje naruszenie struktury białka, przez co staje się mniej wartościowe. Micelarna kazeina natomiast nie ulega denaturacji, dlatego też nie traci aktywności biologicznej. Mówiąc w skrócie. Zawsze, ale to zawsze wybierajcie Micelarną Kazeinę. Etykieta Sciteca mówi jasno: Najwięcej jest niestety Kazeinianu Wapnia, a nie serwatki. Więc jeśli chodzi o skład. Wygrywa tutaj Pudding od AllNutrition.
Smak:
Pudding od Sciteca jest na pewno o wiele słodszy. Zresztą kto posmakował białek od Sciteca to wie, że węgierska firma lubi dorzucić nam słodzików do produktu. Podwójna czekolada jest średnia, natomiast Panna Cotta jest wyjątkowo smaczna. Natomiast od AllNutrition próbowałem paru smaków i najlepiej wypadła wanilia, która może śmiało konkurować ze smakiem Panna Cotta. Na tym polu nie ma faworyta. Remis.
Cena:
400g Puddingu od Sciteca kosztuje 50 zł, czyli 3.75zł za 30gramową porcję, natomiast Pudding od Allnutrition dostaniemy za niecałe 60 zł, z tym, że produkt ma 908g + 10%, czyli prawie 1 kilogram. Za 30g porcję płacimy 1.8zł. Na tym polu wygrywa zdecydowanie AllNutrition.
Podsumowanie:
Jak widać droższe nie zawsze oznacza lepsze. Cenię sobie bardzo produkty Sciteca, ale akurat jeśli chodzi o ten produkt to lepiej wypada akurat Pudding od AllNutrition, który jest tańszy i lepszy składowo. Natomiast 100% Whey Proffesional, czyli proteiny od Sciteca mogę polecić w ciemno.